Thuis » Wat zou er gebeuren als alle vissen uit de oceaan verdwenen?

Advertentie

Wat zou er gebeuren als alle vissen uit de oceaan verdwenen?

door Aiden Mol

Hij herinnerde eraan dat deze dieren zowel roofdieren als prooidieren zijn. Ze jagen op elkaar en kunnen ten prooi vallen aan reptielen, vogels, mensen, enz. Ook planten profiteren van ze. Een aantal floraën halen bijvoorbeeld 70 procent van hun stikstof uit zalmachtigen die sterven op rivieroevers.

Zoals de expert opmerkte, zijn vissen, omdat ze zelfvoorzienend zijn in voedsel, in staat om habitats voor andere organismen te creëren en in stand te houden. In ecologische systemen van koraalriffen bijvoorbeeld houden plantenetende vissen de algengroei onder controle door ze op te eten.

Er zijn echter koraaletende vissen (bijvoorbeeld papegaaivissen). Maar volgens Evans groeit het koraal ten koste van hen alleen maar sneller. Witte zandstranden bestaan overigens voor een deel uit uitwerpselen van papegaaivissen.

Er zijn vissen die een habitat creëren voor een aantal dieren en het milieu beïnvloeden door het zand op te woelen wanneer ze zich voeden.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie